HÄLLEBÄCKS GÅRD, LANDSKRONA

REDSKAPSSTYRNING MED GARFORD ROBOCROP ÖKAR KAPACITETEN

Betodlaren Anders Persson på gården Hällebäck utanför Landskrona tar radhackan Robocrop från Garford till hjälp för att rensa ogräs tätt inpå raderna med högsta precision.

Anders Robocrop går över en areal på cirka 350 ha med sockerbetor och ekologiska rödbetor. Efter några säsonger med den kamerastyrda radhackan har Anders hunnit samla på sig en hel del erfarenheter. I början körde han med låsta hydraularmar som fungerade bra i rödbetorna, men inte i sockerbetorna som sprutas diagonalt. Vid hackning flyttas traktorns rörelse över till hackan när sprutspåren korsas och det blev svårt att undvika skador på raden. Lösningen blev lösa hydraularmar samt stabiliseringsdiskar på hackan.

– En traktor med radodlingshjul går lite som en anka, den vaggar fram. Med armarna lösa och stabiliseringsdiskar blir radhackan lite mer som en bogserad maskin som sitter i draget. Jag har även bytt från gåsfotsskär till snedställda blad. De släpper igenom materialet bättre och gör ett mycket bra jobb på rotogräs. Speciellt tisteln har jag fått en god effekt på, berättar Anders.

Sparar dyrbar och tidskrävande handrensning

Det viktigaste är att komma riktigt nära grödan, då handrensning tar tid och är dyrt:

– För varje procent som jag kan radhacka bort sparar jag 17 procent av  handhackningskostnaden, berättar han.

Tidsbesparingen ger även en stor kapacitetsökning, utan att kompromissa med resultatet. Hackan är lätt att få ner till rätt djup och håller sig där, trots att betjordarna har en relativt hög lerhalt och en mullhalt som varierar en hel del inom fälten. Här och var ställer dessutom skorpbildning till det ibland. Genom bättre syresättning av jorden och en ökad mineralisering av kväve har radhackningen då gett ett synbart resultat.

Inget problem att hinna med längre

– Om man kör ett halvt fält och det sedan blir ett regnavbrott ser man redan efter tre dagar att de hackade betorna är mycket frodigare än de ohackade. Men nu behöver jag inte vara rädd för att utöka odlingen – jag hinner över arealen även vid små väderfönster tack vare den ökade kapaciteten, berättar Anders.

”Rensning för hand tar tid och är dyrt”

Anders Persson

Hällebäcks Gård, Landskrona

Gårdsfakta Hällebäck

Tillsammans med en granne odlar Anders Persson ca 950 ha, varav 20 % sockerbetor, 20 % raps och 60 % vår- och höstvete. Totalt sysselsätts fyra personer. Anders har dessutom 70 ha ekologisk odling med 20 ha rödbetor, 17 ha vete, 17 ha havre, 10 ha vitklöver och 3 ha potatis. Övrig mark utgörs av träda eller salix.

PRODUKTER I REPORTAGET

GARFORD ROBOCROP

Med hjälp av kamerastyrning känner radhackan av skillnad på ogräs och gröda vilket möjliggör en hög precision.

Läs mer

”HEJ! JAG BERÄTTAR GÄRNA MER OM REDSKAPSSTYRNING – FYLL I FORMULÄRET SÅ HÖR JAG AV MIG”

HÅKAN BROLIN

Produktspecialist Garford